14 de desembre 2023

Guerra d’Ucraïna: l’etapa final

Hi ha un consens entre els governs i la premsa occidental que la guerra d’Ucraïna està a l’etapa final. En el que hi ha discussió és en com acabarà i en benefici de qui. En la meva opinió, aquests dos temes no haurien de ser controvertits doncs la realitat és tossuda i molt favorable a Rússia, així que es podria respondre fàcilment que la guerra la guanyarà Rússia i que -amb el nom que se li vulgui donar: rendició, armistici, tractat de pau...- serà en exclusiu benefici d’aquella.

Tanmateix, això que és tan fàcil d’analitzar quan hom estudia objectivament l’escenari militar, econòmic, diplomàtic i de política domèstica de cada un dels estats implicats, quan escoltem i llegim els mitjans de comunicació occidentals, que són els configuradors de la nostra opinió pública, ja no ho és tant. En resum, aquests ara argumenten que el conflicte està estancat i que és impossible que guanyi cap dels dos contendents, per la qual cosa cal un armistici que congeli el conflicte facilitant que Rússia consolidi les actuals fronteres a canvi que accepti l’entrada d’Ucraïna a la Unió Europea... i a l’OTAN! Increïble afirmació que només puc interpretar com un intermedi entre l’antiga afirmació d’”arruïnarem Rússia i destruirem a Putin” a la futura “Putin i Rússia s’han sortit amb la seva i no podem fer res més”.

Anem, però, aspecte per aspecte tal i com ja he fet en anteriors ocasions en aquest mateix blog [veure “La guerra d’Ucraïna és una guerra mundial” i “La guerra d’Ucraïna i els seus impactes al món”].

El camp de batalla

Molts analistes militars i polítics independents i alternatius a les versions oficialistes, afirmaven des de bon començament que era impossible que Rússia perdés la guerra si en aquesta no hi havia la participació directa de l’OTAN, la qual cosa hagués provocat l’inici de la III Guerra Mundial. Afortunadament no ha estat el cas.

La imprudent i fracassada ofensiva ucraïnesa d’estiu ha provocat no només la derrota de les seves tropes sinó la destrucció de les reserves estratègiques, tant en combatents com en armament. Ucraïna cada vegada té més dificultats en renovar l’armament occidental, ja que els estats membres de l’OTAN simplement no en tenen més. De fet, han consumit de tal manera les seves pròpies reserves que a hores d’ara no podrien mantenir una guerra convencional d’alta intensitat ni tan sols unes setmanes. A més, l’opinió pública occidental està virant contra el suport il·limitat de recursos a Ucraïna en contra del seu propi benestar.

Respecte al recurs més important, l’humà, Ucraïna l’ha malbaratat increïblement amb operacions militars pensades més per als titulars dels mitjans de comunicació occidentals i per a Tik Tok que per a obtenir beneficis militars estratègics: defensa numantina de Bajmut, ofensives de Zaporiyia, caps de pont al riu Dniéper). Ara, simplement, el seu exèrcit no té ni prou soldats ni temps per formar de nous. Que estiguin reclutant homes cada vegada de més edat i dones i que la resistència de la població civil al reclutament forçós sigui cada vegada més violent són un clar símptoma d’aquest fet. L’exèrcit ucraïnès és cada vegada menor, més dèbil i amb menys moral de combat i això no té marxa enrere.

Per contra, l’exèrcit rus és cada vegada més gran i amb un reclutament basat en voluntaris, la producció armamentista ha crescut exponencialment i està pressionant en tot el front. Després dels fracassos de les primeres etapes, Rússia ha enfocat aquesta guerra amb prudència i agudesa estratègica perquè considerava que el perill per a la nació i per a l’Estat era existencial. Això es tradueix en el fet que mai ha utilitzat tots els recursos disponibles i que no ha malgastat inútilment la tropa. La guerra de desgast l’ha beneficiat  i ara, simplement, està pressionant una mica per tot arreu esperant que l’exèrcit ucraïnès col·lapsi per, llavors, aconseguir nous territoris i els objectius polítics desitjats. La victòria total és només una qüestió de temps i això tothom (governs, analistes militars i analistes polítics) ho sap.

Àmbit diplomàtic

Si la voluntat d’Occident era aïllar Rússia, ha obtingut exactament l’efecte contrari: mai Occident ha tingut menys influència al món des del segle XIX. Més encara quan el Sud global i, en especial, el món musulmà, ha pogut comprovar la dobla vara de mesurar: una per Rússia i una altra de ben diferent per a Israel. On és el món basat en regles que predicava el comissari d’Afers Exteriors de la Unió Europea, Josep Borrell, tan sols fa uns mesos aplicat ara a Israel?

Els BRICS (Xina, Rússia, Índia, Brasil i Sud-àfrica) han guanyat independència i s’han enfortit amb nous membres, Occident perd influència a Àfrica (vergonyosa expulsió de França del Sahel) i els països petroliers d’Orient Mitjà, encapçalats per Aràbia Saudí, s’han independitzat de la tutela nord-americana i girat cap a la Xina i Rússia.

Els EUA perden influència al món, però la Unió Europea ha entrat directament en un bucle d’insignificança estratègica. Europa, respecte al món, ni hi és si se l’espera. El motiu bàsic és la supeditació constant i irracional dels interessos europeus als nord-americans. L’exponent màxim d’aquest fet és l’OTAN, però va molt més enllà. És també una identificació ideològica amb els EUA i, sobretot, a què els interessos que defèn la Unió Europea ja no són els de les burgesies nacionals europees sinó la de la burgesia transnacional apàtrida. Un exemple potser ajudarà a entendre-ho millor: l’actual desindustrialització d’Alemanya, producte del desacoblament de la seva indústria de l’energia barata, de qualitat i confiable russa, s’ha viscut en aquell país sense gaires traumes. A la fi, qui ha perdut no és l’alta burgesia alemanya que controla els grans mitjans de comunicació i que simplement ha traslladat la producció als EUA sinó els treballadors i la classe mitjana.

I d’Ucraïna, què?

Ucraïna per Occident només ha estat el mitjà per intentar debilitar a Rússia. Com va dir Henry Kissinger, ser enemic dels EUA és molt perillós, però encara ho és més ser el seu aliat. Una vegada més (Vietnam, Iraq, Afganistan, Líbia), els nord-americans abandonaran els seus protegits quan ja no els siguin útils seguint el vell principi anglosaxó de no tenir amics sinó interessos. El resultat pràctic de la guerra per al país agredit pels russos serà el despoblament permanent [veure article “La guerra d’Ucraïna i els seus impactes al món”], la ruïna econòmica i la frustració de no veure’s mínimament recompensats entrant a la Unió Europea i a l’OTAN.

Ja hi ha líders polítics ucraïnesos com Oleksiy Arestovych, exassessor de Volodymyr Zelensky i exportaveu governamental i ara també candidat a la presidència del país, que consideren que en l’enfrontament entre Occident i Rússia, es van equivocar de bàndol. Altres líders ucraïnesos es penedeixen de no haver acceptat els acords de pau negociats el febrer de 2022 a Ankara i Minsk on “només” perdien Crimea a canvi de la neutralitat militar i el respecte a la població russòfona i a l’església ortodoxa d’autoritat moscovita.

La descomposició del règim polític és evident, les pèrdues territorials seran molt importants i, en tot cas, superiors a les actuals. Fins i tot, la seva pròpia existència com a estat independent no està clara del tot.

Rússia, la gran guanyadora

Rússia és la gran guanyadora militar, econòmica i política. De la qüestió militar ja he parlat en aquest mateix article i no vull insistir en obvietats. Econòmicament, no només no s’ha arruïnat sinó que està creixent significativament. Segons alguns indicadors, ja supera a l’economia alemanya i s’ha vist “obligada” a reindustrialitzar-se quan el pacte estratègic d’energia russa a canvi de productes tecnològics alemanys es va trencar físicament (sabotatge nord-americà als oleoductes de Nord Stream 1 i 2) i comercialment per decisió, recordeu-m’ho, unilateral occidental. I el més important i negatiu per a Europa: Rússia ha orientat la seva economia cap a Orient seguint les petjades de les economies emergent de la Xina, Índia, Indonèsia, Vietnam i d’altres. La proposta eurasiàtica del filòsof Alexander Duguin s’està fent realitat acceleradament.

Quant a Putin, no només no ha perdut el poder sinó que cada dia és més popular i guanyarà folgadament les eleccions vinents presidencials de març vinent.

En conclusió, la guerra d’Ucraïna encara no ha finalitzat. Poden quedar mesos o potser algun any més, però igual que Alemanya després de les batalles de Stalingrad i de Kursk, les tendències són ja irreversibles i els estrategs polítics governamentals ja estan treballant en com finalitzar-la i com maximitzar els guanys o com minimitzar els danys.

I pel mig està l’opinió pública occidental a la qual se la va convèncer amb un determinat argumentari d’acceptar el seu propi empobriment en nom dels grans principis de la democràcia i la llibertat (curiosos principis aplicats al règim ucraïnès nascut d’un cop d’estat) i que ara s’haurà de modificar per acceptar un final no desitjat en nom del realisme polític.

Seria una llàstima desaprofitar l’ocasió per a què l’opinió pública europea i els seus governs entenguin que la seguretat o és per a tothom, també per a Rússia, o no és per a ningú. Però això, és clar, seria demanar massa. 

[Moltes gràcies per haver arribat fins aquí. Si aquesta entrada ha estat del seu interès, l'autor agrairia la col·laboració en la seva difusió compartint-la en xarxes socials o donat-la a conèixer entre els amics]