13 de febrer 2010

Els ametllers ja han florit!

Els ametllers ja han florit. Les mimoses també. I els pruners estan a punt de fer-ho. La primavera ja s’albira i les flors més primerenques ja estan esclatant en tota la seva plenitud quan al bosc encara no s’han marcit les últimes flors d’hivern. Totes les plantes dels nostres camps ja s’estan preparant per la gran rebrotada en un espectacle que mereix tornar a disfrutar de les excursions en família, amb els amics o en solitari. Poc a poc el sol i la llum van guanyant graus i minuts i es fa més agradable fruir de l’aire lliure. Camps, excursions, natura, arbres i plantes en flor configuren un petit univers desitjat però llunyà.

Llunyà? Quants quilòmetres hem de fer per veure els blancs ametllers florits o les grogues mimoses en flor o els delicats pomells rosats dels foscos pruners? Fins on hem d’anar per recollir un brot de romaní, espígol o marialluïsa? En quins distants camps podem gaudir veient crèixer pomers, cirerers, noguers o perers? Segur que el lector coneix llocs meravellosos en apartats indrets... però si no vol o no pot anar-hi li proposo que disfruti de tot això als parcs i jardins públics de Blanes. Els de tota la vida, com els esplèndids jardins del passeig de Mar o els més discrets del passeig s’Abanell, o els més nous com els de la Mina Cristal·lina al Control-Horta de la Perla, el de Xon Martí a Ca la Guidó-Mas Carolet o el de Xon Ferrer a Quatre Vents. També pot disfrutar dels ametllers en flor del passeig de Catalunya, de les mimoses del Recó d’en Portes-Senda del Molí i dels pruners en flor de la plaça Núria. O gaudir de nous recons enjardinats com el de l’exterior del Cementiri –monument d’Homenatge a les Víctimes del Franquisme- o el remodelat carrer Ausiàs March.

Diuen que la jardinería pública és la democratització d’un luxe. Ara que estem travessant una profunda crisi econòmica, hom hauria de ser conscient de l'esforç que significa mantenir i ampliar els jardins i les zones verdes. A Blanes, en el passat, s'han fet esforços per democratitzar aquest luxe millorant-lo i fent-lo arribar cada vegada a més gent. El fet que l'actual equip de govern prefereixi gastar-se els diners en concerts gratuïts multimilionaris i multitudinaris en lloc de serveis públics per a tothom i per tot l'any no treu que no haguem de ser conscients i agraïts amb tot allò que hem heretat de generacions de blanencs.

La primavera ja ha arribat. Gaudim-la.

12 comentaris:

  1. Jo faria més de 10000 km per celebrar el hanami

    ResponElimina
  2. I per què no muntem un aquí?

    ResponElimina
  3. Ep! T'agafo la paraula... haikus sota les flors del cirerer!

    ResponElimina
  4. D'acord. Haikus sota les flors dels cirerers de la plaça Núria de Blanes quan aquests arbres estiguin en flor. Si els hanamis consisteixen en recitar haikus i beure sake potser tindrem un problema amb la beguda al carrer... però això ja es veurà...

    ResponElimina
  5. Però la gràcia està en que recitem els nostres propis haikus... Jo en vaig intentar fer un al 2004
    http://dorum.canjuarlos.net/2004/06/haiku.html

    ResponElimina
  6. El primer "haiku"... ¿Quién me sigue?

    Besa mis labios
    que cerraré los ojos
    y veré tu alma

    ResponElimina
  7. Pues yo mismo te sigo, eneri:

    Soles de marzo,
    pétalos de cerezo.
    Es primavera.

    ResponElimina
  8. Flor de almendro
    olorosa y dulce
    como su boca

    ResponElimina
  9. Bajo la Luna
    cada uno su soledad
    y ella con todos

    ResponElimina
  10. Eneri, permiso para poner tus haikus en un post nuevo?

    ResponElimina