11 de novembre 2009
Panellets, castanyes i ratafia al castell de Montesquiu
al Castell de Montesquiu
Aquest mes els ha tocat a Josep i Teresa l'organització de la sortida de l'Associació Catalana d'Autocaravanistes i ens han preparat una visita pel nord d'Osona que ha coincidit amb la celebració de Tots Sants.
Abaix hi ha fotos d'algunes de les activitats més interessants de la sortida: la visita al castell de Montesquiu i la visita i el tast de licors a la destil·leria Bosch, especialitzada en l'elaboració de ratafia catalana.
04 de novembre 2009
Sicília, el cor de la Mediterrània
Ha estat una tardor plujosa a Sicília que ha provocat ensorraments de cases i ha trencat carreteres però l’abundància d’aigua ha fet el miracle de convertir aquesta seca illa mediterrània en un gran camp on l’herba creix ufanosa, com a Andalusia i Extremadura en primavera quan els camps han estat regats per les pluges.
Sicília és el Mediterrani fet essència pel seu paisatge, per la seva història i per la seva gent. En el poc contacte que hem pogut tenir en aquests dies amb els sicilians m’han semblat amables i fins i tot generosos. Ser espanyols genera simpatia, venir de Barcelona admiració i tenir idiomes que permeten comunicar-se sense renunciar ningú a la seva llengua crea bona predisposició.
La cultura siciliana és molt rica. Per ella han passat fenicis, grecs, cartaginesos, romans, bizantins, àrabs, normands, catalans, espanyols i italians i tots han deixat la seva petjada en forma de monuments, alguns d’ells realment espectaculars com els magnífics temples grecs de Selinunte o Agrigento.
Igual que Andalusia!, vaig sentir de nou. I com Catalunya i com tota la Mediterrània que ha estat una acumulació d’invasions, de cultures, de races, de llengües que finalment han creat pobles diversos però amb un clima comú i una similar forma de veure i viure el món.
23 d’octubre 2009
Un somriure abans de sortir cap a Sicília
19 d’octubre 2009
Marrakech, un oasi en mig del desert
Marrakech és una ciutat que genera sensacions contradictòries. És tradicional i moderna alhora i en ella poden conviure des de la dóna tapada de dalt a baix amb una burka de color negre fins a la jove vestida a l’occidental amb talons, faldilla curta, samarreta curta ensenyant el melic i maquillada i pentinada a l’europea.
La seva medina és més que notable, plena de vida, de colors, d’olors, de sorolls que són una festa per als sentits però que no sempre resulten agradables. Una ciutat que combina els barris de luxe amb camps de golf amb la pobresa dels captaires utilitzant nens permanentment dormits. La circulació de Marrakech és caòtica i la prioritat del trànsit la té el fort sobre el dèbil, és a dir, que primer van els camions, autocars i autobusos, després els cotxes, els cotxes de cavalls i les motos, segueixen els carros tirants per persones i finalment els vianants que no poden estar segurs ni travessant per un dels pocs passos zebres de la ciutat.
Tinc la impressió que aquesta ciutat -i per extensió el Marroc- compleix la funció de frontera entre els camps i el desert, entre la muntanya i el mar, entre l’Africa subsahariana i Europa però sobre tot entre occident i orient amb tot el que comporta aquests conceptes molt més enllà de límits geogràfics. I resulta que les gents d’aquesta ciutat són amables, tranquil·les i pacífiques trencant els tòpics incrustats en la nostra cultura profundament antimusulmana.
Ara bé, el que més m’ha molestat ha estat la forma de compra als socs de la medina: sigui quin sigui el preu convingut mai em trec la sensació d’haver estat estafat cosa, d’altra banda, força probable coneixent les meves dots de regatejador. També molesta tanta gent disposada a demanar almoina per una foto a la plaça Yemaa el Fna. Però s’ha d’assumir que som turistes, és a dir, euros que caminen, i que anem perdent part del botí conforme avancem entre els carrerons de la medina.
Un dels elements que més m’ha cridat l’atenció és la hispanofília de la societat marrakich. No es tracta només que les samarretes de futbol que llueixen els joves són majoritàriament les de la lliga espanyola amb una clara majoria del Barça sinó que veus que la cultura tradicional de Marraquech està incrustada de la cultura andalusí: els palaus dels governants dels segle XIX són recreacions de l’arquitectura nazarí del regne de Granada amb els mateixos patis, fonts, rajoles, marqueteria, decoració de guix. Però també podríem dir-ho al revés, és a dir, que la cultura hispana i particularment andalusa és deutora de la cultura nord-africana berber: el disseny de les catifes em recorden algunes de les que he vist a l’Alpujarra, les seves joies són com les que llueixen les dones de Trujillo a les festes i els seus pastissos s’assemblen a alguns dels nostres.
Tothom sap que a les societats musulmanes el consum d’alcohol està molt mal vist i en la majoria de restaurants ni els ofereixen. No obstant al Marroc es cultiva raïm i es fa vi i es serveixen cerveses i vins en determinats locals, especialment els destinats a turistes. Encara en l’apartat de vicis: es fuma molt poc. Al carrer és estrany veure fumar i els pocs que ho feien havien comprat el cigarret al detall, vull dir que havien comprat un de sol.
Resumint, visitar Marrakech ha estat una agradable sorpresa per a mi i considero que és un viatge molt recomanable per a tots els que som hereus d’una cultura islamofòbica com és l’occidental en general i la hispana en particular.
04 d’octubre 2009
Camins primitius
03 d’octubre 2009
Presentació
Aquest és un bloc personal que té com a finalitat compartir amb vosaltres les meves opinions socials, polítiques, estètiques,... així com algunes de les experiències de la meva activitat professional o dels meus moments d'oci que consideri que poden ser d'algun interès. Vaja, que serà un calaix de sastre .
publicar