18 de juliol 2014

Jardins de la Costa Brava (I). El Jardí Pinya de Rosa, la vella dama

Hi ha dones que sempre són belles, per les quals el pas dels anys no és tan cruel com ho solen ser amb la resta d'humans. No ens enganyem tampoc: per a ser bella s'ha de ser coqueta, com aquelles velles dames que van cada setmana a la perruqueria a pentinar els seus escassos cabells blancs, que es fan pintar les ungles per altres perquè elles ja no tenen el pols per fer-ho, que no surten al carrer si no es pinten els llavis.

El Jardí Tropical Pinya de Rosa és una d'aquestes velles dames, tot i ser el més recent dels tres jardins històrics de la Costa Brava sud -els altres dos són el Jardí Botànic Marimurtra i els Jardins de Santa Clotilde- que quasi s'encadenen un darrere de l'altre entre Blanes i Lloret. Els anys no han passat debades per a Pinya de Rosa. Dels tres és el que més li està costant trobar el seu camí a la desaparició del seu creador. Mort Fernando Rivière de Caralt la gran finca creada per aquest està tenint una lenta decadència. Salvat l'entorn del jardí de l'especulació urbanística dels primers anys de l'actual segle, declarada tota la finca Paratge Natural d'Interès Nacional (PNIN) i per tant protegit amb una figura legal potent, no per això el futur del jardí es clar ni hi ha motiu per poder ser optimistes. Ens queda l'esperança que la Junta Rectora del PNIN Pinya de Rosa l'empenyi cap a un horitzó de potenciació de les seves extraordinàries virtuts.


Però com les velles dames, les arrugues de Pinya de Rosa són belles. Per entre les rocalles d'atzavares podem admirar exemplars esplèndids, amb enormes tiges que suporten la seva única floració en un acte tardà de donar la vida repartint-la a tord i dret a través de les seves llavors. Allà trobem atzavares grandioses però també espècies petites perquè la natura així ho ha decidit. 'Les vaques verdes', com les anomenen els camperols mexicans de l'altiplà perquè són iguals de productives que aquelles, ocupen un dels racons més singulars del jardí.

En un dels espais centrals es troben les rocalles de les figueres de moro, també aquí en totes les seves varietats de colors i de mida, i regalant-nos als ulls les seves delicades floracions entre vermelloses i groguenques. Tot i estar habituats a la seva presència als marges dels camins, als penya-segats de la costa o a qualsevol racó dels nostres pobles i ciutats; tot i no donar-li importància i banalitzar el seu exotisme com si fos una planta autòctona; tot i menysprear-la per la fortalesa dels que no es moren mai perquè qualsevol segment d'una figuera de moro és suficient per reproduir-se de nou -que per això li diuen a Amèrica 'la planta de la vida'-; malgrat tot això, que admirables són els grans exemplars de figueres de moro amb els seus ressecs i durs troncs, amb les seves formes arborescents aixecant-se del terra com si fossin arbres!

Però, a parer meu, el d'un aprenent de l'infinit món de la botànica, les més belles plantes del jardí, les que per si mateixes justifiquen un viatge i una visita són les que honoren amb el seu nom al fundador de Pinya de Rosa, és a dir, les rocalles de 'Leucostele rivierei' darrera de les quals bé es podrien amagar els quatre malvats germans Dalton de la persecució de Lucki Luke i el seu cavall Jolly Jumper. Els grans exemplars de 'Leucostele rivierei' no amaguen les cicatrius de la vida, alguns van declinant en la seva vitalitat, altres mostren els grans forats que altres formes de vida de simpàtiques formes alades han volgut utilitzar com a còmodes cases per les seves niuades de pollets però el conjunt és, simplement, majestuós, una joia viva que s'ha de cuidar i acaronar, que vol atencions, a la que no se la pot descuidar com un antic monument de pedra que pot suportar alguns anys d'abandonament perquè aquestes 'obres d'art' són vives i perquè ho continuïn sent necessiten que les cuidin constantment.


Hi ha d'altres espais dignes de menció com les rocalles d''equinocactus', l'espinosa 'cadira de la sogra'. O el camí dels grans exemplars de sequoies que ens porta a la petita i màgica cala de còdols blancs de s'Aguia. O el gran aljub verdós envoltat abans, en els seus millors temps, per reproduccions d'escultures clàssiques -les fotos del meu casament donen fe d'això- ara desaparegudes i ja no visitable.

La Vella Dama necessita anar al metge per a què li facin una revisió i li recomanin com millorar les articulacions i, no ens enganyem, segur que li farà posar alguna pròtesi. Li calen algunes visites de l''esthéticien' però no gaires. Necessita, sobretot, que els seus descendents li aclareixin el seu futur i en siguin coherents amb els pomposos títols que se li van concedir, com el de 'PNIN'. Si és així, tenim Pinya de Rosa per a uns altres tres quarts de segle.

Publicat al Dominical, del Diari de Girona, el 15 de juny de 2014

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada